Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Gember

Gember is een specerij die afkomstig is van de wortelstok van de gemberplant. De wortel van de plant, die uiteindelijk de specerij gember is, wordt ongeveer 12 cm lang en 2 tot 3 cm breed. Vroeg geoogste gember is fris pittig, later geoogste gember is heter en meer bitter. Gember wordt zowel vers, gekonfijt als gedroogd gebruikt. Gedroogde gember is scherper van smaak dan gekonfijte en verse gember. De meeste gember is afkomstig uit India en daarom komt de Verstegen gember ook uit India.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat het moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden & specerijen.

De oorsprong

Gember is een specerij die afkomstig is van de wortelstok van de gemberplant. De specerij is nooit in het wild aangetroffen. Men denkt dat de plant oorspronkelijk uit China komt, maar dat is niet geheel zeker. Inmiddels komt de meeste gember uit India. De gember van Verstegen komt hier onder andere ook vandaan.

Image-block

Kenmerken van gember

De gemberplant groeit het gehele jaar door en groeit het beste in een tropisch klimaat. De plant wordt ongeveer 1 tot 1,30 meter hoog en heeft gele met paars gevlekte bloemen. De wortel van de plant, die uiteindelijk de specerij gember is, wordt ongeveer 12 cm lang en 2 tot 3 cm breed. De wortel kan geel, wit of rood van kleur zijn, afhankelijk van de soort. De huid is dik en lichtgrijs tot grijsbruin, afhankelijk van de soort en de oogsttijd. Gemberwortel heeft een stevige, vezelige textuur en de smaak wordt omschreven als pittig, kruidig, licht bitter en toch fris. Vroeg geoogste gember is fris pittig, later geoogste gember is heter en meer bitter.

Image-block

Gember in de keuken

Gember wordt zowel vers, gekonfijt als gedroogd gebruikt. Gedroogde gember is scherper van smaak dan gekonfijte en verse gember. Opmerkelijk is dat in Aziatische recepten gember (poeder, ook wel djahé genoemd) hoofdzakelijk in hartige toepassingen wordt gebruikt, terwijl de specerij in Europese recepten meer voorkomt in zoete toepassingen, zoals gemberkoek en andere koeksoorten. Gemberpoeder vind je vaak in soepen, bij vlees, in gehaktballen, worsten en verschillende curry’s. Gemberpoeder kan ook uitstekend gebruikt worden om koekjes op smaak te brengen.

Meer recepten
Image-block