Basilicum

Basilicum behoort tot de muntfamilie en is een kruid waarvan in de keuken alleen de bladeren worden gebruikt. Basilicum groeit aan een plant die ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed wordt. De stengels van de plant zijn harig en de blaadjes zijn groot, (licht) gekarteld, ovaal puntig en ze hebben een frisse, helder groene kleur. De blaadjes kunnen een lengte bereiken van 7 cm. De basilicum plant bloeit in de nazomer met kleine witachtige bloemetjes.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kruiden en specerijen helpen om het zout- en suikergehalte in je gerecht te verlagen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier!

Herkomst van basilicum

Basilicum komt oorspronkelijk uit de mild tropische regio’s van Zuid-Azië. Al lange tijd groeit de plant ook in Zuid-Europa en Noord-Afrika, voornamelijk langs de Middellandse Zee. Verstegen haalt haar producten bij de oorsprong en daarom is onze basilicum onder andere afkomstig uit Egypte.

Image-block

Geur en smaak van basilicum

Over het algemeen heeft basilicum een kruidige smaak met een zoet aroma. De typische smaak van basilicum is lichtzurig en laurierachtig met een licht peperige achtergrond. Kenmerkend voor basilicum is de geur die vergelijkbaar is met kruidnagel en anijs. De groeiomstandigheden en de fase van de oogst hebben invloed op de geur en smaak van basilicum. Jonge blaadjes bevatten over het algemeen meer smaak dan oude volgroeide blaadjes. Het volgroeide blad is rijker aan dragon en kruidnagelnuances, de jongere blaadjes hebben eerder iets weg van eucalyptus. In verse vorm heeft dit kruid de meeste smaak.

Image-block

Basilicum in de keuken

Basilicum wordt veel gebruikt in de Italiaanse en Aziatische keuken. In de Italiaanse pesto alla Genovese is basilicum het hoofdbestanddeel en in de Napolitaanse Caprese salade speelt dit verse kruid een belangrijke rol. In gedroogde vorm is basilicum een belangrijk bestanddeel van de Italiaanse kruidenmix. In de Aziatische keuken vind je basilicum terug in curries of pittige roerbakgerechten.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

basilicum in India een heilig kruid is dat daar al meer dan 5000 jaar bestaat?

Wist je dat

basilicum ook wel koningskruid wordt genoemd? De Oudgriekse vertaling van basilicum (‘basileus’) is namelijk koning.