Koriander

Van de korianderplant worden zowel de bladeren als de zaadjes gebruikt. Gemalen korianderzaad is ook bekend onder de Indonesische naam Ketoembar.

 

Er zijn twee soorten koriander die door de oorsprong aanzienlijk anders zijn. Zo is de ene koriander afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en de andere uit Rusland en Centraal- en Zuid-Europa. Het korianderzaad van Verstegen komt uit Marokko.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer

Koriander past in gerechten met vlees, vis én gevogelte. Het zaad verbindt de smaken in deze gerechten.

Kenmerken van koriander

Koriander is een eenjarige plant uit de schermbloemenfamilie. De plant is een ongeveer 50 cm lange varen met dicht gebladerte en roze-witte bloemen. De bladeren hebben twee verschillende vormen, de basis bladeren zijn breed en geveerd en de bovenste bladeren zijn smal. Van de korianderplant worden de zaden geoogst van de rijpe bloemen en vervolgens verkocht als de specerij koriander. De bladeren worden geoogst en gebruikt als het kruid.

Image-block

De oorsprong van koriander

Er zijn twee soorten koriander. De ene soort, Coriandrum sativum vulgare, is hoofdzakelijk afkomstig uit Marokko en India en heeft grote zaden (>3 mm) en blaadjes die een mild aroma hebben. De andere soort, Coriandrum sativum microcarpum, is hoofdzakelijk afkomstig uit Rusland en Centraal- en Zuid-Europa. Deze variant heeft kleinere zaden (<3 mm) die sterk van smaak zijn en lijken op peperkorrels met groeven erin. De bladeren van deze variant worden niet gebruikt. Het korianderzaad van Verstegen komt uit Marokko, korianderblad komt daarentegen uit Europa.

Image-block

Het gebruik van koriander in de keuken

Het gebruik van koriander is zeer veelzijdig en wordt daardoor ook in veel verschillende keukens gebruikt. Korianderzaad wordt veel gebruikt in de Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken. Korianderblad wordt veel gebruikt in de Latijns-Amerikaanse en in de Chinese en Indiase keukens. Korianderblad heeft een pikant, bitterzoete en limoenachtige smaak. De smaak van korianderzaad lijkt erg op het blad, maar is minder pikant. Probeer deze specerij eens in een Mexicaans gerechtje als gevulde tortilla’s.

Image-block

Wist je dat sommige mensen de smaak van koriander niet kunnen waarderen, omdat dit als zeep kan smaken?