Oregano

Oregano is een kruid dat oorspronkelijk groeit in Mediterrane gebieden. Dit zijn landen rondom het Middellandse zeegebied, zoals Spanje, Italië, Marokko, Egypte. Het kruid groeit daar op een rotsachtige ondergrond in een gematigd tot subtropisch klimaat. Kruiden en specerijen hebben de allerbeste kwaliteit wanneer ze afkomstig zijn uit het land van herkomst. Daarom komt de oregano van Verstegen uit Turkije, omdat de allerbeste kwaliteit bij Verstegen centraal staat.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden & specerijen.

Kenmerken van oregano

Oregano groeit aan een plant waarvan we alleen de bladeren gebruiken. De bladeren zijn ovaal, puntig en groen van kleur. De smaak is aromatisch, scherp, kruidig bitter en heeft een peperige ondertoon die kenmerkend is voor het kruid. De geur is tevens kenmerkend voor oregano; deze wordt omschreven als houtachtig, kruidig en met een licht parfumachtig aroma. Het gebied waar oregano wordt geteeld, is bepalend voor het uiterlijk, de smaak en de geur. Zo hebben de Griekse en Turkse oregano een pikantere smaak en de Italiaanse, Spaanse en de Midden-Europese oregano een mildere smaak.

Image-block

Oregano in de keuken

Oregano is een mediterraan kruid dat goed samen gaat met tomaat en kaas. Daarom vind je dit kruid veel terug in Italiaanse gerechten, zoals op pizza’s en in gerechten met tomatensaus. Ook wordt het kruid veel gebruikt in Griekse gerechten zoals salades of dips en past het kruid goed in alledaagse vis-, groenten- en vleesgerechten. In de Mexicaanse keuken ontbreekt het kruid ook niet, wist je namelijk dat oregano een belangrijk onderdeel is van de taco kruidenmix?

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

er wel 80 verschillende soorten oregano zijn, verspreid over de hele wereld?

Wist je dat

het vaak voorkomt dat oregano wordt versneden met goedkopere bladeren van bijvoorbeeld de olijfboom?

Wist je dat

oregano ook wel ‘wilde marjolein’ wordt genoemd?