Agroforestry - Verstegen Algemeen

Agroforestry

Agroforestry is een duurzame landbouwmethode die officieel ‘regenerative agroforestry’ heet. Deze methode heeft verschillende gewassen op hetzelfde stuk grond die CO2 opnemen uit de lucht. Naast de CO2-opname levert deze landbouwmethode ook meer biodiversiteit, hogere rendementen voor boeren, gezondere planten, betere oogstkwaliteit en betere bodemgesteldheid op.  
 
Verstegen wil met deze manier van ondernemen een betere wereld achterlaten voor de volgende generatie.

Duurzaamheid binnen Verstegen

Het belangrijkste kernaspect binnen Verstegen is duurzaamheid. Verstegen streeft naar een keten waarin de boer als ondernemende partner wordt gezien en alle kruiden en specerijen een positieve bijdrage leveren aan zowel de mens als het milieu en de maatschappij. Zo kan Verstegen jou voorzien van duurzame kruiden en specerijen van de beste kwaliteit.

Toepassing van agroforestry

Bij agroforestry worden verschillende gewassen geplant op één stuk grond. Dit wordt gedaan in meerdere lagen. De onderste laag bestaat uit onder andere gember en kurkuma, de middelste laag bevat witte peperstruiken en de bovenste laag bestaat uit bomen met onder andere fruit en noten. Door deze toepassing is het overbodig om pesticiden en meststoffen te gebruiken.

Voordelen van de landbouwmethode

Agroforestry biedt verschillende voordelen. Zo is de landbouwmethode onder andere goed voor een betere bodemkwaliteit en biedt het voordelen voor de boer en de toekomst:
- Betere bodemkwaliteit
- Hoge productiviteit en kwaliteit
- Minder afhankelijk van prijsveranderingen op de markt
- Meer inkomsten
- CO2-opname doordat er meer planten op het stuk grond staan

Agroforestry in...

In 2019 zijn de volgende pilotprojecten opgestart of uitgebreid:
- Bangka (Indonesië): regeneratieve agroforestry met witte peper, fruit en houtproductie
- Osa (Costa Rica): regeneratieve agroforestry met vanille, cacao en palmolie
- Andhra Pradesh (India): regeneratieve agroforestry met chili en kurkuma
- West-Sumatra (Indonesië): regeneratieve agroforestry met kaneel, koffie en CO2-credits

Verstegen heeft de ambitie om samen met haar ketenpartners het regeneratieve agroforestry portfolio over de jaren uit te breiden.

Witte peper van Bangka

Bangka is een eiland in Indonesië, tussen Sumatra en Borneo. De heuvels achter de havenplaats Muntok hebben het ideale klimaat voor de productie van witte peper: het culinaire zusje van de zwarte peper. Verstegen werkt daar samen met een vaste groep boeren die door middel van agroforestry peper voor ons telen.

Kaneel in West-Sumatra

Voor het Gula Gula project in West-Sumatra is een groot stuk land aangekocht waar volgens een uitgebreid agroforestry programma wordt gewerkt. Er groeien koffieplanten en kaneelbomen in de verschillende lagen.

Meer weten over onze duurzaamheidsambities?