Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Bonenkruid

Bonenkruid is een kruid dat als extra kruid aan de Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden wordt toegevoegd. Er zijn twee verschillende soorten bonenkruid, een eenjarige plant en een meerderjarige plant die ook wel bergbonenkruid genoemd wordt. Bonenkruid groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen in vochthoudende, goed doorlaatbare grond. Het kruid komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de zwarte zee en het Middellandse Zee gebied.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat moment van toevoegen bij kruiden en specerijen heel belangrijk is? Gemalen specerijen voeg je bijvoorbeeld meestal pas aan het einde van de bereiding toe. Onze picolier vertelt je deze en meer handige tips over kruiden & specerijen.

De smaak van bonenkruid

Bonenkruid wordt in zijn geheel gedroogd en daarna worden de bladeren verwijderd van de takken. De smaak van bonenkruid lijkt op die van tijm, terwijl de geur van het kruid juist doet denken aan een mix van lavendel en appels met een licht peperige muntsmaak. Gedroogd bonenkruid heeft meer smaak dan vers bonenkruid. Ook de invloed van het klimaat, het seizoen, de bodem en de rijpheid zijn van belang op de geur, kleur en smaak van de plant. Hoe warmer het is, hoe meer essentiële oliën het kruid bevat.

Image-block

De oorsprong

Bonenkruid komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de zwarte zee en het Middellandse Zee gebied. De beste kwaliteit kruiden en specerijen komt bij de oorsprong vandaan. Aangezien Verstegen voor de beste kwaliteit kruiden en specerijen gaat, is Verstegen bonenkruid daarom afkomstig uit Spanje. Bonenkruid groeit bij voorkeur op zonnige plaatsen in vochthoudende, goed doorlaatbare grond. Als de plant in een schaduwrijke omgeving groeit, bevat het kruid minder aroma’s.

Image-block

Bonenkruid in de keuken

Vroeger, in de Romeinse tijd, hadden de Romeinen een voorliefde voor bonenkruidsaus. Deze werd aangemaakt met azijn voor bij vis- en vleesschotels. De meeste koks hadden hun eigen recepten voor het gebruik van bonenkruid. Tegenwoordig wordt het kruid vooral in gerechten met tuinbonen en andere peulvruchten verwerkt.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

bonenkruid zijn naam dankt aan het feit dat het kruid een bescherming vormt tegen zwarte bonenluis?

Wist je dat

bonenkruid een betere smaak geeft aan bonen.

Wist je dat

bonenkruid de sterke geur van spruitjes weghaalt?

Wist je dat

je met de bloeiende takjes van bonenkruid motten en zilvervisjes uit je kleren- en linnenkast kunt weren?