Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Foelie

Foelie is een specerij, afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Wat veel mensen niet weten, is dat foelie de zaadrok om de muskaatnoot is. De zaadrok wordt ook wel ‘arillus’ genoemd. Omdat foelie en nootmuskaat van dezelfde vrucht komen, ruiken en smaken ze vergelijkbaar. Na het drogen van de nootmuskaat in de zon, barst de dop en komen de noot en de foelie vrij. De foelie wordt vervolgens zorgvuldig en handmatig van de noot gescheiden en gedroogd.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

De smaak en het gebruik van foelie liggen dicht bij die van nootmuskaat. In deze video vertelt onze picolier je meer over nootmuskaat, waar het groeit en wat je met de specerij kan maken.

Kenmerken van foelie

Foelie is de ‘zaadrok’, ook wel arillus genoemd, van de muskaatnoot. De zaadrok is fris oranje rood van kleur. De specerij heeft een warm, aromatisch, fijne en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid en een krachtige bittere smaak. Foelie en nootmuskaat zijn afkomstig van dezelfde vrucht. Hierdoor lijken de twee specerijen erg op elkaar. Foelie ruikt iets frisser naar bloemen en citrus. Nootmuskaat heeft een hardere geur en smaak, vooral de muskusgeur is sterker.

Image-block

De oorsprong van foelie

Foelie met als oorsprong Indonesië heeft een mooi kapsel met gaten, de zaadrok genaamd, en heeft een frisse oranje rode kleur. Het oorspronkelijke groeigebied van foelie is op de Molukken. Maar verder groeit het in Sri Lanka en de West-Indische eilanden. De foelie die Verstegen levert is, net als nootmuskaat, afkomstig van het Indonesische Banda-eiland Sangihe.

Image-block

Gebruik van foelie

Foelie kan altijd in de plaats van nootmuskaat gebruikt worden. Foelie geeft, ten opzichte van nootmuskaat, een wat zachtere warme smaak aan je gerecht. Traditioneel wordt foelie in de keuken gebruikt voor in de kippenbouillon en meegekookt met asperges. Het wordt in de Hollandse keuken ook wel over groenten heen gestrooid. Omdat foelie een zachte, warme smaak heeft, past de specerij ook goed in desserts en gebak.

Image-block