Picolier

Hier lees je alles over onze kruiden en specerijen

Jeneverbes

De jeneverbes groeit aan een altijd groene boom of struik die in het wild groeit. De boom groeit op een arme rotsige en zanderige bodem en kan tot 10 meter hoog worden. De bessen hebben een houtachtig, bitterzoete geur en een licht pikante, verfrissende smaak. Jeneverbes is een specerij die als één van de weinigen groeit in een koud gebied. De oorsprong van de specerij ligt gebieden in Noord-Europa en de Alpen regio. Italië en Macedonië produceren momenteel de beste soorten.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

De jeneverbes is eigenlijk geen bes, maar een gedroogd katje.

De oorsprong

Jeneverbes is een specerij die als één van de weinigen groeit in een koud gebied. De oorsprong van de specerij ligt gebieden in Noord-Europa en de Alpen regio. Italië en Macedonië produceren momenteel de beste soorten. Hoe zuidelijker de jeneverbessen groeien, hoe meer etherische oliën ze bevatten en hoe sterker ze zijn van smaak. Jeneverbessen uit streken met een kouder klimaat bevatten meer hars en zijn daardoor penetranter van smaak. Omdat Verstegen alleen de allerbeste kwaliteit kruiden en specerijen levert, komt de Verstegen jeneverbes uit Macedonië.

Image-block

Kenmerken van de jeneverbes

De jeneverbes groeit aan een altijd groene boom of struik die in het wild groeit. De boom groeit op een arme rotsige en zanderige bodem en kan tot 10 meter hoog worden. Jeneverbessenstruiken hebben gele bloemen en groene bloemen op aparte planten. De gele bloemen groeien op ‘mannelijke planten’ en de groene bloemen groeien op ‘vrouwelijke planten’. De jeneverbes is blauw violet en is na 2 jaar pas rijp. Jeneverbessen zijn eigenlijk geen bessen, maar het zijn gedroogde, rijpe katjes. De bessen hebben een houtachtig, bitterzoete geur en een licht pikante, verfrissende smaak.

Image-block

Jeneverbes in de keuken

Jeneverbessen worden traditioneel gebruikt in de Centraal-Europese keuken, zoals in zuurkool, stoofschotels, de bereiding van wildgerechten en het op smaak brengen van marinades, saus, ragout, paté en gevogelte. Ook wordt de jeneverbes gebruikt om verschillende likeuren te aromatiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aromatiseren van gin, jenever en Bénédictine.

Meer recepten
Image-block