Kurkuma

Kurkuma is een specerij van dezelfde familie als gember. De smaak van kurkuma is aards, houtachtig en licht bitter. Het geeft dan ook een aardse smaak aan gerechten. Kurkuma is één van de belangrijkste ingrediënten van kerrie. De wortel wordt ook wel geelwortel genoemd. De oorsprong van kurkuma ligt in India, maar het wordt tegenwoordig ook geteeld in onder andere Zuid-China, Thailand, Indonesië en Australië. De Verstegen kurkuma is geeloranje en komt uit het oorsprongsland India.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

India is de grootste producent van kurkuma. Daarnaast komt het ook voor in China, Thailand en Indonesië.

De oorsprong

Kurkuma is een specerij van dezelfde familie als gember. Kurkuma is de wortel van de kurkumaplant. De kurkumaplant groeit het beste in vochtige, warme gebieden, daar waar een tropisch tot subtropisch klimaat heerst. De plant kan in die omstandigheden 60-100 cm hoog worden. De plant heeft een korte steel en takken met kleine bosjes bladeren en bloemetjes die in de piek van de plant groeien. De oorsprong van kurkuma ligt in India, maar het wordt tegenwoordig ook geteeld in onder andere Zuid-China, Thailand, Indonesië en Australië. Verstegen haalt de kurkuma uit India, omdat kruiden en specerijen van de oorsprong van de allerbeste kwaliteit zijn.

Image-block

De gele kleur van kurkuma

De wortel wordt ook wel geelwortel genoemd. Kurkuma is de gekookte en gedroogde wortelstok van de kurkumaplant. Het wordt vervolgens gemalen en als gele kleurstof gebruikt om andere kruidenmelanges, gerechten en zelfs kleding te kleuren. De gele kleur is afhankelijk van de streek waar de kurkuma vandaan komt, de gele kleur kan groene en oranje nuances hebben. De Verstegen kurkuma is geeloranje.

Image-block

Kurkuma in de keuken

Kurkuma wordt in India vaak aan rijst toegevoegd om de rijst kleur én smaak te geven. De smaak van kurkuma is aards, houtachtig en licht bitter. Het geeft dan ook een aardse smaak aan gerechten. Het is een belangrijke smaakmakers in de Indiase keuken en één van de belangrijkste ingrediënten van kerriepoeder en van de vele curries die er bestaan. Kurkuma is een vast bestanddeel van veel soorten massala’s en geeft hieraan zijn specifieke gele kleur.

Meer recepten
Image-block

Wist je dat

kurkuma de bijnaam ‘Indiase saffraan’ heeft? Dat komt doordat het in India wordt toegevoegd aan rijst.

Wist je dat

de specerij al eeuwen in gebruik is om huid, kleding en voedsel geel te kleuren?

Wist je dat

de naam van kurkuma in Maleisië van oorsprong ‘koenjit’ is?

Wist je dat

in India het gebruik van kurkuma als kleurstof het verst in de geschiedenis terug gaat en zelfs een religieuze inslag heeft, vooral bij Hindoestaanse tradities? Nu wordt kurkuma ook nog veel gebruikt bij religieuze rituelen, de helgele kleur symboliseert hierbij namelijk de zon.