Nootmuskaat - Verstegen Algemeen

Nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij met een warme, sterk aromatische geur en smaak. Verstegen haalt haar kruiden en specerijen bij de oorsprong. De nootmuskaat van Verstegen komt daarom uit het Indonesische eiland Sangihe. De muskaatboom groeit oorspronkelijk op de Molukken waar deze tot wel 15 meter hoog kan worden. De boom geeft zijn eerste vruchten na zeven jaar en kan wel drie keer per jaar geoogst worden. Verstegen is in 2018 een pilot gestart om de nootmuskaatketen als eerste specerij met blockchain-technologie transparant te maken, van boer tot consument.

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat nootmuskaat en foelie vergelijkbaar zijn met elkaar qua smaak? Naast dat deze specerij lekker is over groenten, is de specerij ook lekker in stoofgerechten. Meer weten? Bekijk dan snel deze video waarin onze Picolier vertelt over nootmuskaat.

Kenmerken van nootmuskaat

Nootmuskaat is geen noot, maar de kern van een okergele abrikoos-achtige vrucht. Deze is gehuld in een zaadrok, de arillus genaamd. Wij kennen de arillus als foelie, dat eveneens gebruikt wordt als specerij in de keuken.
Een nootmuskaat is ovaal van vorm en ongeveer 2,5 cm lang. De noot kun je herkennen aan het gladde oppervlak met ribbels. Nootmuskaat is bruin-grijzig van kleur en is wit gekalkt. Gemalen nootmuskaat kun je herkennen aan de oranje-bruine kleur.

Een transparante keten

Dankzij blockchain-technologie kun je nu met één QR-scan zien waar jouw nootmuskaat vandaan komt. Je kunt zien wie de boeren achter jouw nootmuskaat zijn, of prijsafspraken met boeren zijn nagekomen en of de nootmuskaat, zoals wij beloven, van de beste kwaliteit is. Koop de nootmuskaat bij Coop en claim hem via de QR code. Zo maak jij als laatste schakel de keten compleet, van boer tot bord!

Lees meer
Nootmuskaat in de keuken

Door de sterk aromatische, muskusachtige geur en smaak, past dit specerij goed in traditionele gerechten. Nootmuskaat is een erg veelzijdig specerij en hiermee kun je daarom genoeg experimenteren. In kleine hoeveelheden geeft het al smaak aan allerlei gerechten én dranken!
In Nederland kennen wij de toepassing van nootmuskaat op groenten als bloemkool en sperziebonen. Deze krijgen net dat extra beetje pit. Daarnaast past nootmuskaat goed in gehakt en worstsoorten. Een kleine sidenote: gebruik er niet teveel van, want nootmuskaat kan heel dominant zijn en dan geeft het een overkill van de smaak!

Meer recepten