Witte peper

Peper is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld, zowel in zwarte als in witte vorm. Om witte peper te krijgen worden de bessen 5 tot 7 dagen in stromend water geweekt. In dit proces wordt de schil in stromend water weggewassen, zodat een blank peperbolletje tevoorschijn komt. Vervolgens worden (handmatig) de beste korrels geselecteerd. Uiteraard levert Verstegen alleen de allerbeste kwaliteit witte peper. De witte peper die Verstegen levert is afkomstig uit Muntok en wordt dan ook witte Muntok peper genoemd. De peper is vernoemd naar de oude havenstad in Indonesië.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat kruiden en specerijen helpen om het zout- en suikergehalte in je gerecht te verlagen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier!

Peperproductie in Indonesië verbeteren

Met het duurzaamheidsprogramma ‘SpiceUp’, zorgt Verstegen ervoor dat 100.000 peperboeren in Indonesië hun peperproductie kunnen verbeteren. Zij hebben te maken met verschillende uitdagingen, zoals weersomstandigheden, beschikbaarheid van water en verhoogde kans op ziektes. Met SpiceUp ontvangen de peperboeren geo-informatie door middel van een sms of mobiele applicatie met adviezen over droogte, irrigatie, bemesting en het optimaliseren van goede landbouwtechnieken.

Lees meer
Image-block

Kenmerken van witte peper

Witte peper is de geheel volgroeide en rijpe bes van de peperplant. De bessen worden 5 tot 7 dagen in stromend water geweekt. In dit proces wordt de schil weggewassen zodat een blank peperbolletje tevoorschijn komt. Afhankelijk van de kwaliteitsnorm worden de bessen nog een keer gewassen, zodat er nog maar 1 à 2 % donkere bolletjes tussen zitten. Dit proces wordt ook wel fermenteren genoemd en hierbij krijgt de witte peper haar unieke smaak.

Image-block

De smaak van witte peper

De smaak van witte peper is meer aromatisch dan zwarte peper, namelijk pikant met een zoete nasmaak. De smaak van de peper wordt bepaald door klimatologische omstandigheden, de grond en het fermentatieproces. De condities voor de beste witte peper zijn een buitentemperatuur van 28°C, een heuvelachtig gebied en niet al te veel regen. Productiegebieden van witte peper zijn voornamelijk landen in Zuid-Oost Azië, maar ook Brazilië is een productiegebied. De witte peper van Verstegen is afkomstig van Banka, een Indonesisch eiland bij Sumatra. Hier zijn de klimaatomstandigheden het beste voor het verbouwen van de specerij.

Image-block

Gebruik van witte peper in de keuken

Peper wordt gebruikt om bijna alle hartige gerechten op smaak te brengen. Dit geldt ook voor witte peper. Omdat witte peper een iets zoete nasmaak heeft, past deze specerij ook goed in zoete gerechten voor een extra beetje pit.

Image-block

Wist je dat

witte peper en zwarte peper van dezelfde plant afkomstig zijn? De specerij is zelfs dezelfde bes. Ze worden alleen anders verwerkt.

Wist je dat

Verstegen een duurzame samenwerking heeft met lokale peperboeren in Indonesië?

Wist je dat

100.000 peperboeren worden voorzien van geo-informatie om hun peperproductie te verbeteren? Deze informatie bevat adviezen over droogte, irrigatie, bemesting en het optimaliseren van goede landbouwtechnieken.