Zwarte peper

Peper is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld, in zwarte én in witte vorm. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en heeft een ruwe, pittige smaak. Om zwarte peper te verkrijgen wordt de bes gedroogd waardoor de schil van de bes een karakteristieke kleur en textuur krijgt. Verstegen levert alleen de allerbeste kwaliteit kruiden en specerijen en haalt haar zwarte peper in Zuid-Sumatra, omdat hier de beste kwaliteit vandaan komt.

Image-block

Onze picolier vertelt je meer!

Wist je dat de manier van bewaren van kruiden en specerijen belangrijk is en dat het moment van toevoegen verschillend is bij verse en gedroogde kruiden en specerijen? Dit en meer leuke tips vertelt onze picolier!

Kenmerken van zwarte peper

De zwarte peperbes is afkomstig van een tropische, meerjarige plant die een hoogte kan bereiken van wel 9 meter. De diameter van de bes is tussen de 2 en 6 mm. De grootte wordt bepaald door klimatologische omstandigheden en de grond. Eveneens wordt de smaak hierdoor bepaald. De peperplant gedijt het beste in een heuvelachtig gebied waar niet te veel regen valt en de gemiddelde temperatuur 28°C is. Productiegebieden van zwarte peper zijn o.a. Indonesië, India, Maleisië, Brazilië en Vietnam. De zwarte peper van Verstegen is afkomstig van het Indonesische eiland Zuid-Sumatra, omdat hier de beste kwaliteit verkregen kan worden.

Image-block

Hoe wordt zwarte peper verkregen?

Na 3 jaar geeft de peperplant haar eerste bessen en is daarna nog ongeveer 7 jaar productief. Zwarte peperkorrels worden 6 maanden na de bloei als volgroeide, maar nog onrijpe, groene peperkorrels geoogst. Na de oogst worden de korrels gewassen en gedroogd in de zon. De zwarte peperbes wordt gedroogd om de karakteristieke textuur te verkrijgen. De voldoende volgroeide, net niet rijpe groene peperkorrels hebben het hoogste gehalte aan geur en aromatische stoffen en worden daarom ook gebruikt voor de zwarte peper.

Image-block

De smaak en het gebruik van zwarte peper

De smaak van zwarte peper is heet en scherp met een frisse nasmaak. Zwarte peper kan in vrijwel alle hartige gerechten gebruikt worden en geeft een ruwe, pittige smaak aan je gerecht. Meestal eindigt een ingrediëntenlijst of bereidingswijze met ‘breng op smaak met peper en zout’. Zo geef je net dat beetje extra pit aan je pasta of soep.

Image-block

Wist je dat...

4-seizoenenpeper bestaat uit zwarte, witte en groene peperkorrels? De rode korrels zijn geen peperkorrels, maar besjes.

Wist je dat...

zwarte en witte peper van dezelfde plant afkomstig zijn? De specerij is zelfs dezelfde bes. Ze worden alleen anders verwerkt.

Wist je dat...

een ingrediëntenlijst meestal eindigt met: ‘peper en zout naar smaak’.